Grafisk ordbog

Ved bestilling af tryksager kan du ofte løbe ind i tekniske udtryk, som du måske ikke altid ved hvad betyder. Vi har derfor udarbejdet denne ordbog til at forklare hvad mange af disse udtryk betyder. Skulle der være spørgsmål til nedenstående eller er der ord der ikke er forklaret er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os.

Bestrøget papir
Papir, hvor overfladen er belagt med et bestrygningsmiddel (eks. kridt). Velegnet til 4-farve billedtryk. Fås i silk og gloss overflade.

Bukkestreg
Foldestreg, der påføres mekanisk på karton fra ca. 200 gr./m2 og opefter for at undgå „knæk” i ryggen.

CMYK
Fælles europæisk farvestandard og forkortelse for de fire trykfarver Cyan (blå), Magenta (rød), Yellow (gul) og Keyblack (sort).

DPI
Dots Per Inch (enheder pr. tomme). Mål for opløsning på bl.a. en skærm, en scanner eller et printerudskrift. Jo højere opløsning, desto mere data fylder billedet.

EPS

Encapsulated PostScript. Lagring af grafikfiler. Filformatet er udviklet af Adobe og indeholder en udskrivelig Postscript definition af grafik.

Font
Betegnelse for en skrift, eks. Helvetica, der igen kan gengives i forskellige skrifts-snit eks. mager, kursiv, halvfed, fed m. fl.

Gramvægt (papir)
Eks. 150 gr. er papirets vægt pr. kvadratmeter. D.v.s. et A4 ark 150 g vejer ca. 9 g (0,21 x 0,297 x 150).

Kachering
Tryksagen efterbehandles med kacheringsfilm som fremhæver og gør tryksagen mere modstandsdygtig over for slid.

Pantone/staffagefarver
Pantone Matching System, forkortet PMS er et internationalt farvesystem til beskrivelse af staffagefarver. Anvendes overalt i den grafiske branche.

PDF
Portable Document Format. En universel måde at gemme sit dokument på. Kan bruges af Mac og PC. PDF komprimerer dokumentet meget, hvorfor det er rigtig godt til overførsler på Internettet. Spørg venligst om korrekt indstilling af din Acrobat Distiller til grafisk brug.

Pixels
De mindste enheder og „firkanter”, der findes i ethvert digitalt opbygget billede.

Hvis der zoomes helt ind på et billede, vil man kunne se, at de består af små firkanter.

Prøvetryk
Anvendes til at kontrollere farver og billedskarphed inden trykprocessen. Mange forskellige muligheder, forhør venligst.

Raster
Raster er prikker af den originale farve. Jo mindre prikkerne er, og jo større afstand er der mellem prikkerne, desto lysere bliver farven. Måles i linier pr. cm.

RGB
Digitale kameraer og billedscannere aflæser farvebilleder i RGB (Rød, Grøn og Blå). RGB billeder kan ikke trykkes, men skal konverteres til CMYK. RGB kaldes også de primære farver.

Scalering/rotering
Evt. scalering og rotering af billeder/logos bør foretages i et fotoredigeringsprogram (eks. Photoshop) før import til layoutprogrammet (eks. Pagemaker, Indesign, Quark m.fl.), da det ellers vil påvirke den endelige kvalitet samt udskrivningshastigheden for jobbet.

Skriftssnit
I grove træk kan man inddele skrifter i 2 inddelinger ANTIKVA-skrifter (skrifter med „fødder” og forskellig tykkelse i bogstav og opstreger) og GROTESKE skrifter („uden fødder” og lige tykke streger igennem hele bogstavet).

Tryklak
Fremhæver tryksagens farver og yder maksimal beskyttelse og holdbarhed.